The Mill House

1998. aastal muutis arhitekt Gert Wingårdh ühe suure Lõuna-Rootsis asuva talu Malmös elavale linnaperele puhkekoduks. Lehmalaudast, tallist, lakast ja küünist said magamisruumid, köök ja jõusaal. Muuhulgas lisas ta ka ühe uue eraldiseisva hoone 19. sajandi kompleksile, millest pidi saama privaatne pelgupaik külalistele. Tulemus on suurepärane näide sellest, kuidas klient usaldas arhitekti, andes talle selle 50m² maja kujundamisel täieliku tegevusvabaduse.

Terve hoone on meisterlikult projekteeritud ja oskuslikult viimistletud. Materjalidest on kasutatud tammepuitu ja lubjakivi, mis katavad ruumi hubasuse ja autentsusega. Detailirohke siseviimistlus ei ole pelgalt taust interjöörile vaid väärib omaette tähelepanu. Kontrastina mõjuv lihtne eksterjöör ei reeda maja sees peituvat. Kõige prominentsem osa sellest on viilu all olev külgnevatest ruutudest koosnev aken, kuid tervikuna teeb hoone oma vormiga kummarduse seal kunagi paiknenud vesiveskile.

Juurdeehitises paikneb ka saun eesruumiga riietumiseks, pesemiseks ja lõõgastumiseks. See on manifest rootslaste saunakommetele. Traditsiooniline riitus hõlmab saunas leili võtmist ja seejärel hoogsalt külma vette hüppamist. Krundil voolav kleenuke oja jäi selleks otstarbeks liiga kitsaks ja seega projekteeris arhitekt majaga külgneva basseini. Vee teekond basseini on lausa poeetiline- vihmapiisad langevad kiviseinale, kust seejärel voolavad ääreni täis vanni, millest vesi omakorda voolab üle ääre terrassi ääristavatele lubjakividele ja niriseb üldise vooluga kokku. See arhitektuurne detail on inspireeritud Sen no Rikyū 16. sajandi teemajadest Kyotos. Seos selle hoone ja Jaapani traditsioonilise minimalistliku esteetika vahel on nähtav selles, kui poeetiliselt on käsitletud lihtsaid asju. Näiteks mugavalt sisseseatud iste kamina ees või kaunis kooskõla ülemise korruse ja lae vahel.

Kontastiks selgejoonelise lihtsusega Jaapani teemajade arhitektuuri, mis püüdles oma materjalides loominguta naïveté poole, on selle hoone puhul tegemist suursuguse kunstiteosega. Kui sukiya hooned pidid oma arhitektuurilises väljanägemises robustse ekspressiivsusega samuraid üllatama, siis see väike maja on üllatavalt suursugune. Kahjuks ei kajastu hoone väärikus selles suuresti triviaalses ümbruskonnas. Ambitsioonikas arhitektuur on oma tagasihoidliku keskkonna jaoks käsitlematu.

in 1998 Gert Wingårdh converted a large old farm in the countryside in southern Sweden into a vacation house for a family from the nearby city of Malmö. He transformed the original farm buildings – cowshed, stables, hay loft and barn – into sleeping quarters, kitchen and a gym, among other rooms, and added a new freestanding wing to the late 19th -century house. This little annex is a refuge, a quiet place to escape to or a private domain for guests to inhabit. Throughout the project, the client demonstrated unwavering faith in the architect, giving him great latitude in designing the little fifty-square-meter cottage.
The entire building is crafted with the precision of fine cabinetry and the craftsmanship and materials – oak and limestone – infuse the atmosphere with warmth and authenticity. The heavily detailed architecture of the interior is more than a mere background for its contents. By contrast, the simple exterior gives no indication of the care lavished on the inside, particularly the façade towards the courtyard. Its most prominent feature is a horizontal gable window of adjoining squares, but as a whole the exterior seems to strive for an archetypal simplicity that recalls the watermill that once stood on the site.
The annex comprises a sauna and attendant spaces for undressing, washing and relaxing. It is designed as a manifestation of the Swedish ritual of sauna and bathing. The traditional rite involves baking together in the sauna and dashing out for an invigorating dip in a cold stream. The meager creek on the property was insufficient for the purpose, however, so Wingårdh built a small pool adjacent to the sauna. It is in the relationships between these elements that we find the greatest poetry. The path of water is lyrically articulated: rainwater pitches from a scupper in the stone wall into a brimming trough, overflows across the limestone border of the patio and trickles into the stream below. This detail breathes the same clarifying calm as Sen no Rikyū’s contemplative 16th-century teahouses in Kyoto. The relationship between this sauna and the Japanese tradition of aesthetic simplicity is obvious in the poetic treatment of basic elements, such as the subtly recessed seat before the open fire or the beautiful relationship between the floor upstairs and the ceiling.
In contrast to the straightforward simplicity of teahouse architecture, which strove after an artless naïveté in the treatment of materials, the finishes in this building are executed with great artistry. If sukiya architecture was meant to surprise the samurai with its robust expressiveness, this little house is surprisingly extravagant. Unfortunately, the dignity of the refined interior is not reflected in its largely trivial surroundings, which in the end diminish its glory. The ambitious architecture outreaches its humble site.


via: archilovers and Wingårdh

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: